Mobility training

Train je soepel en sterk!

Onderzoek heeft aangetoond dat mobiliteitstraining gunstig is voor de algehele gezondheid en prestaties. Het verbetert de balans, coördinatie, kracht, flexibiliteit en spieruithoudingsvermogen. Bovendien kan mobiliteitstraining blessures helpen voorkomen.

 

Er zijn vele soorten mobiliteitstrainingen die je thuis of in een sportschool kunt doen. Enkele voorbeelden zijn oefeningen zoals squats, lunges en step-ups. Andere opties zijn het mobiliseren van de kernspieren (door het doen van crunches en plankoefeningen),

 

Mobiliteitstraining moet geleidelijk worden gestart en in de loop van de tijd worden uitgebreid.

 

Wat is mobiliteit?

Letterlijk vertaald betekent het niets anders dan beweeglijkheid. In het trainingsonderwijs wordt de term echter niet altijd op dezelfde manier gebruikt. Mobility wordt gedeeltelijk opgevat als onderdeel van beweeglijkheid. Feit is dat beide termen onderling afhankelijk zijn en niet duidelijk van elkaar kunnen worden gescheiden.

Mobiliteit bepaalt, met behulp van spierkracht, de gecontroleerde flexibiliteit in je gewrichten. Dankzij een goede mobiliteit kun je je actief bewegen met de grootst mogelijke, pijnloze bewegingsvrijheid.

 

De voordelen van mobiliteitstraining.

Mobiliteitstraining is een van de beste manieren om de algehele gezondheid te verbeteren. De voordelen van mobiliteitstraining zijn onder meer:

  • verminderd risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, beroertes en artritis
  • verbeterde balans en coördinatie
  • verbeterde kracht en flexibiliteit
  • verbeterde ademhaling en bloedsomloop
  • verhoogd bewegingsbereik in gewrichten

Mobiliteitstraining kan thuis of in de sportschool worden gedaan. Er zijn veel verschillende soorten mobiliteitsoefeningen die u zullen helpen uw mobiliteit te verbeteren. Raadpleeg een van onze fitnessprofessional om het juiste type oefening voor u te vinden.

 

Hoe u een mobiliteitsoefening uitvoert.

Mobiliteitsoefeningen zijn belangrijk om de mobiliteit en flexibiliteit in uw gewrichten te behouden. Door deze oefeningen regelmatig uit te voeren, helpt u het risico op blessures te verminderen en uw algehele gezondheid te verbeteren. Enkele van de beste mobiliteitsoefeningen zijn:

  • Hamstring stretch
  • Quadriceps stretch
  • Gluteus stretch
  • Nek stretch
  • Borst stretch

 

Trainingsroutine voor mobiliteit.

Mensen met een mobiliteitsbeperking moeten proactief omgaan met hun lichamelijke gezondheid. Mobiliteitstraining helpt u mobiel en onafhankelijk te blijven. Om uw mobiliteit te behouden, moet u regelmatig bewegen en ervoor zorgen dat de oefeningen die u doet zijn afgestemd op uw specifieke behoeften. Bij het uitvoeren van een activiteit is het belangrijk om vast te houden aan een routine om consistentie te creëren en kracht op te bouwen.

 

Hier is een basisoefeningsroutine voor mobiliteit:

  • Begin met het opwarmen van je lichaam door wat lichte rekoefeningen te doen.
  • Focus vervolgens op gezamenlijke mobilisatieoefeningen. Deze oefeningen helpen de strakke spieren rond de gewrichten los te maken, zodat ze gemakkelijker kunnen bewegen.
  • Doe bewegingsoefeningen (ROM) voor uw belangrijkste gewrichten, zoals de schouder, knie, heup en enkel. Voer minimaal vijf sets per spiergroep uit; streef naar 60-90 seconden per set.

 

Conclusie

Mobiliteitstraining zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van ieders trainingsroutine! Mobiliteit helpt je om beter te bewegen, wat kan helpen bij het verbeteren van je prestaties in verschillende sporten. Mobiliteitstraining kan u ook helpen uw gezondheid te behouden en het risico op letsel te verminderen. Hier zijn enkele tips om mobiliteitstraining in uw routine op te nemen:

 

Begin met eenvoudige oefeningen die je thuis of in een sportschool kunt doen. Verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad van de oefeningen naarmate u er meer vertrouwd mee raakt.

 

Zorg ervoor dat u balans- en stabiliteitsoefeningen aan uw programma toevoegt. Deze oefeningen zullen helpen om je balans en coördinatie te verbeteren.

 

Vergeet stretchen niet! Rekken helpt niet alleen de spanning in de spieren te verlichten, maar het vergroot ook de flexibiliteit en het bewegingsbereik. Bovendien is aangetoond dat stretchen het risico op blessures vermindert. 

28 apr., 2024
Dit blog verkent waarom yoga niet alleen een waardevolle, maar een noodzakelijke aanvulling is op krachttraining
19 mrt., 2024
Krachttraining: De bewezen methode voor een lager vetpercentage
fouten tijdens fitnessen
door Kiara Everts 22 jan., 2024
Fitness Fouten Ontmaskerd: Top 5 Vergissingen om Te Vermijden Tijdens Het Fitnessen
15 dec., 2023
Fit & Festive: Hoe je je Fitnessroutine Volhoudt Tijdens de Feestdagen
21 nov., 2023
Fit in 10: 10 Minuten Workouts voor een Drukke Levensstijl
23 okt., 2023
Voedingsmythes Ontmaskerd: Feiten en Fictie in de Fitnesswereld
18 sep., 2023
Motivatie Meester: Hoe Je Een Duurzame Fitness Lifestyle Opbouwt En Volhoudt
28 aug., 2023
Eten als een Atleet: De Cruciale Rol van Voeding in het Behalen van Je Fitnessdoelen
31 jul., 2023
Blessurevrij Bewegen: Hoe Je Blessures in de Fitnessruimte Voorkomt en Behandelt
19 jun., 2023
De Voordelen Van Yoga Voor Je Geestelijke Gezondheid
Meer posts
Share by:
-